Sosyal Medya

Güncel

Almanya’da 14 bin PKK yandaşı bulunuyor

Almanya'da terör örgütü PKK'nın yaklaşık 14 bin yandaşı bulunduğu açıklandı.



Almanya'da terör örgütü PKK'nın yaklaşık 14 bin yandaşı bulunduğu açıklandı.

Almanya'da iç istihbarat servisi olan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının (BfV) açıkladığı 2016 yılı istihbarat raporunda, ülkede faaliyet gösteren terör örgütlerine ilişkin bilgilere yer verildi.

İstihbarat servisi tarafından izlenen yabancı solcu aşırı gruplar bölümünde terör örgütü PKK'nın ülkede 14 bin yandaşının bulunduğu ifade edildi.

PKK’nın ÅŸehir yapılanması TAK’ın 2006’da Avrupa BirliÄŸi (AB) terör listesine alındığına iÅŸaret edilen raporda, bu örgütün Türkiye’de 2016'da çok sayıda saldırılar düzenlediÄŸi anımsatıldı.

Raporda, PKK’nın FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe giriÅŸimine yönelik temkinli davrandığı, bunu Türkiye içinde bir ihtilaf olarak gördüğü ve buna karışmadığı ifade edilerek terör örgütünün Suriye’de toprak egemenliÄŸini elde etmeye ve terörist başı Abdullah Öcalan'ın durumuna odaklandığı belirtildi.

Türkiye’deki geliÅŸmelerin Almanya’ya da yansıdığına iÅŸaret edilen raporda, Almanya'da 2016'da terör örgütü PKK yandaÅŸları ile karşıtları arasında provokasyonlar meydana geldiÄŸi kaydedildi.

PKK yandaÅŸları tarafından Almanya’da camilere yönelik saldırılar da raporda yer aldı.

Terör örgütü, Almanya'da eleman topluyor

Raporda ayrıca PKK’nın gençlik yapılanmasının terör örgütünün eylemlerine katılmaları için Almanya’da eleman toplamasında etkili olduÄŸu vurgulandı.

Silahlı eylemlere katılmak için Almanya’da toplanan gençlerin kendileri için elveriÅŸli olup olmadığına terör örgütü PKK kadrolarının karar verdiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, terör örgütüne katılanların bir kısmının Irak’ın kuzeyine, oradan da hedef bölgelere gönderildiÄŸi belirtildi.

Almanya'dan DEAŞ ile mücadele etmek için çatışma bölgelerine 180'in üzerinde kişinin gittiği ve bunların büyük bölümünü PKK'nın götürdüğüne işaret edilen raporda, Almanya'dan gidenler arasında katıldıkları terör eylemlerinde ölenlerin de olduğu kaydedildi.

PKK, Avrupa'da isim deÄŸiÅŸtirdi

Raporda, bağımsız bir şekilde bölgeye giden bazı kişilerin de daha sonra PKK yapılanmasına katıldığı ifade edildi.

Dışarıya doÄŸru siyasi ve demokratik olarak deÄŸiÅŸime gittiÄŸi izlenimi oluÅŸturmak için terör örgütü PKK’nın Avrupa’da son yıllarda isim deÄŸiÅŸtirdiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, talimatların büyük bölümünün yerel düzeyde kurulan dernekler üzerinden uygulandığı, bu derneklerin çatı oluÅŸumunun ise “NAV-DEM” olduÄŸu vurgulandı.

Topladığı para

PKK’nın çeÅŸitli alanlarda faaliyet gösteren dernekler de kurduÄŸuna dikkati çekilen raporda, terör örgütünün sadece 2015’in eylül ayından 2016’nın başına kadar düzenlenen kampanyada 13 milyon avrodan fazla para topladığının altı çizildi.

Raporda, PKK’nın topladığı paranın tahmini olarak 25 milyon avronun üzerinde olduÄŸu, son 10 yılda örgütün topladığı paraların iki kattan fazla arttığı belirtildi.

PKK'lılara karşı 4 bin 400 soruşturma yürütüldü, 180 dava açıldı

Raporun tanıtımında konuÅŸan Almanya İçiÅŸleri Bakanı Thomas de Maiziere, terör örgütü PKK’nın 1993’ten beri Almanya’da faaliyetlerinin yasaklandığını hatırlattı.

Bunun yanı sıra bu ülkede PKK’nın kurduÄŸu 53 örgütün de yasaklandığını belirten Maiziere, bu yılın mart ayında PKK'ya yönelik yasakların geniÅŸletildiÄŸi ve terör örgütü tarafından kullanılan baÅŸka sembollerin de yasakladığını kaydetti.

Maiziere, 2004’ten bu yana Almanya'daki eyaletlerin PKK terör örgütüyle iliÅŸkili 4 bin 400 soruÅŸturma yürüttüğünü belirtti.

"Almanya açısından ilişkilerin iyi kalması çıkarımızadır"

Federal BaÅŸsavcılığın da 2011’den sonra PKK ile iliÅŸkili 180 dava açtığını anlatan Maiziere, 100’ün üzerinde PKK’lının kısmen hapis cezalarına çarptırıldığını kaydetti.

Türkiye ile Almanya arasındaki iliÅŸkilerin karmaşık olduÄŸunu belirten Maiziere, "Türkiye NATO partneridir. Türkiye ile ortak güvenlik çıkarlarımız var. On yıllardan beri iyi iliÅŸkilerimiz mevcut. Türkiye’den gelen milyonlarca kiÅŸi Almanya’da yaşıyor. Milyonlarca kiÅŸi Türkiye’de tatil yapıyor. Yakın ekonomik iliÅŸkilerimiz var. Almanya açısından iliÅŸkilerin iyi kalması çıkarımızadır. Aynı zamanda Türkiye’deki geliÅŸmelere endiÅŸeyle bakıyoruz. Bunu açık bir ÅŸekilde ifade ediyoruz ve sert tartışmalar oluyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Maiziere, Türkiye üzerinden Almanya'ya gelen terör şüphelerinin Türkiye tarafından Almanya'ya bildirilmesinin önemli ve doğru olduğunu belirtti.

Türkiye’nin stratejik konumunun bile bu ülke ile terörizmle mücadelede birlikte çalışılması gerektiÄŸini gösterdiÄŸinin altını çizen Maiziere, "Bu iÅŸ birliÄŸi önemli." dedi. AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.